Team- og kulturbygging i særklasse

– Når en gruppe mennesker sitter samlet rundt et bål i en stor lavvo, oppstår det en fellesskapsfølelse som er helt genuin. Noe lignende har jeg ikke opplevd noe annet sted, sier Jørn Aanestad, mangeårig regionssjef i Meny.

 


Jeg har tatt med meg medarbeidere på hele tre turer til Finnmarksvidda – da er det vel nesten unødvendig å si at jeg syns det er en utrolig flott opplevelse. Det å være ute i det storslåtte landskapet hele dagen gjør i seg selv et enormt inntrykk, enten turen går på snøscooter eller firehjuling. Å komme tett på reinsdyrflokkene, få lære om den samiske kulturen, høre joik og se stoltheten hos reindriftssamene – slikt treffer deg rett og slett med full styrke i sjelen et sted.

 

Likevel er kanskje gruppedynamikken som oppstår på kveldstid vel så verdifull for en gruppe kolleger som oss. For det skjer noe med folk når man samles rundt et bål, fortsatt ikledd scooterdress og tykke støvler, og alle er fulle av inntrykk etter dagens opplevelser. Det blir en helt annen ro over gruppen enn det du får hvis du drar til et typisk konferansested med barer, hotellrom og masse opplegg. Her var det bare oss, samlet i én stor lavvo, alt var så «nedpå», turleder Johan sto over grytene og praten gikk. Mye handlet selvsagt om det vi hadde vært med på samme dag, og det blir jo også gode diskusjoner om jobb og fag, men omgivelsene gjør at folk senker skuldrene og byr på seg selv på en helt ny måte. Noen har kanskje med seg et instrument, noen er glade i å synge, noen forteller historier – alle bidrar, også de som er mer introverte til daglig, og jeg tror det er det jordnære og enkle som får folk til å kjenne en spesiell trygghet. Jeg er ikke i tvil om at disse opplevelsene har skapt er uvanlig sterkt samhold som vi også har profittert på i jobbhverdagen senere. Dette er team- og kulturbygging i særklasse.

La meg også trekke frem profesjonaliteten hos arrangørene. Det sier seg selv at når så mye avhenger av natur, vær og vind, så er det en viss risiko knyttet til sånne turer. Planer må endres kjapt, opplegget må justeres litt. Men alt skjer med stor ro og full kontroll, back up-planene er klare og alt går smertefritt og uten stress. Vi hadde også blitt godt forberedt i forkant med detaljert informasjon, konkrete pakkelister og annen oppfølging.

For oss i Meny var det en ekstra bonus å komme så tett på håndteringen av rein som råvare, siden mange av deltakerne jobber med ferskvarer hos oss, blant annet med kjøtt fra Finnmark Rein. Å få ta del i reindriftssamenes kunnskap og kultur, og se deres fokus på dyrevelferd, var faglig sett svært nyttig.